Overig onderzoek

Museum Boijmans Van Beuningen doet veelvuldig onderzoek naar de eigen collectie. Meestal is dit gerelateerd aan een tentoonstelling of een restauratieproject, dan wel aan de realisatie van de zogenaamde Boijmans Studies of een (digitale) bestandscatalogus. Daarnaast verleent het museum medewerking aan onderzoeksprojecten van anderen, zoals recent:

Smart*Light project

In het project Smart*Light wordt drie jaar lang een compact instrument ontwikkeld en getest dat intense en hoogkwalitatieve röntgenstraling produceert. Het 'tafelmodel synchrotron' biedt sectoren zoals erfgoedbehoud unieke mogelijkheden om geavanceerde analyses op locatie uit te voeren. Onderzoekers van de TU Eindhoven, TU Delft, universiteit van Antwerpen en universiteit van Gent gaan de röntgenbron bouwen in samenwerking met o.a. Museum Boijmans Van Beuningen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.  Meer informatie over Smart*Light.

Smart*Light bouwt een synchroton in het klein
Smart*Light bouwt een synchroton in het klein

Het Plastics Project van de SBMK

Binnen het Project Plastics van het SBMK wordt gekeken hoe een grote groep kwetsbare kunstwerken voor de toekomst behouden kan worden. Het is een nationaal onderzoeksproject naar kunststoffen in hedendaagse kunstcollecties. Het doel van het project is om de duurzaamheid, de zichtbaarheid en toegankelijkheid van objecten gemaakt van plastic te verbeteren.

Soft Washstand, Claes Oldenburg, 1965, aankoop 2006

Het Drawing out Rembrandt project van het NICAS

Dit project van het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS) ontwikkelt een model voor het reconstrueren van het verleden, het analyseren van de huidige conditie en het voorspellen van de toekomstige conditie van Rembrandt's inkt tekeningen. Het doel is het ontwikkelen van een nieuwe manier van kijken naar tekeningen als een proces. Meer over het project: Drawing out Rembrandt NICAS project.

Rembrandt van Rijn, Zelfportret, circa 1657-1658, Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs)

Het MARKS ON ART database project van het RKD

Dit project van het Rijksinstituut voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) onderzoekt beeldmerken op houten beelden. Doel van de MARKS ON ART database  is om op korte termijn zoveel mogelijk merken in te voeren, zodat de database een volwaardig onderzoeksinstrument wordt.

Anoniem, De besnijdenis, 1500-1550, Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, uit de nalatenschap van dhr. J.S.C. Schoufour, (voormalige collectie Schoufour-Martin), 2014

Het Closer to Van Eyck - project van KIK-IRPA

Binnen dit project worden op termijn alle werken van Jan van Eyck en zijn werkplaats tot in detail en op een wetenschappelijke manier gefotografeerd. Sinds kort staan 20 werken van 11 gerenommeerde Europese musea online op closertovaneyck.kikirpa.be Door de zoom functie kunnen alle werken tot in detail worden bekeken. 'De drie Maria's aan het graf' dat eigendom is van Museum Boijmans Van Beuningen is in dit kader gefotografeerd.  De foto's zijn gemaakt door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA) te Brussel.  De website is het resultaat van het VERONA-project (Van Eyck Research in OpeN Access), een initiatief van het Centrum voor de Studie van Vlaamse Primitieven van het KIK-IRPA.

Pagina van de website www.closertovaneyck.kikirpa.be
Pagina van de website www.closertovaneyck.kikirpa.be